الزام انرژی های تجدید پذیر در ایران
باتوجه به شرایط خشک سالی و محدودیت تامین گاز نیروگاه های تولید برق ، امروز تامین برق کشور با مشکل روبه رو شده است و راه کار حل این مشکل ، حرکت سریع به سمت انرژیهای تجدید پذیر و پرداختن به افزایش بازدهی مصرف انرژی می باشد. در حال حاضر ظرفیت نیروگاهی در ایران حدود ۸۵ هزار مگاوات است. پیک مصرف سال 98 ، حدود ۶۳ هزار مگاوات بود ولی تنها ۵۸ هزار و ۲۵۴ مگاوات برق تولید شده است ، که با توجه به کسری ۵ هزار مگاواتی ، اجبارا کشور دچار خاموشی های گسترده ای شد. اما در سال 99 در مقایسه با سال گذشته ۵ درصد تقاضا افزایش یافته است، و این بحران از ابتدای فروردین ماه 1400 بیشتر نیز شده به طوری که تقاضا به ۲۳ درصد افزایش پیدا کرده است. سه دلیل برای افزایش این تقاضا وجود دارد: اولین و مهمترین دلیل استخراج رمزارزهاست، دومین دلیل کمبود بارش ها و سومین علت گرم شدن ۴ درجه ای هواست. پیش بینی میکنیم میزان تولید برق در سال 1400 از ۵۶ هزار مگاوات فراتر نرود و بنابراین مشکلات نیز بیشتر خواهد شد. و دلیل این کاهش تولید، موضوع برق آبی و کمبود آب پشت سدهاست که با کاهش ۵۳ درصدی همراه بوده است.
از مهمترین طبعات کمبود برق، تعطیلی صنایع و کارخانه هاست که می تواند تولید ناخالص کشور را کاهش داده و ضررهای جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد نماید.
حال این سوال پیش می آید :
آیا منابع انرژی فسیلی در قرنهای آینده جوابگوی نیاز انرژی جهان برای بقا، توسعه و تکامل خواهند بود یا خیر؟
حداقل به دو دلیل عمده پاسخ این سوال منفی است و باید منابع جدید انرژی را جایگزین این منابع کرد. این دلایل عبارتند از:
1- محدودیت و در عین حال مرغوبیت انرژیهای فسیلی، زیرا این سوختها از نوع انرژی شیمیایی متمرکز بوده و مسلما کاربردهایی بهتر از احتراق دارند.
2- مسائل و مشکلات زیستمحیطی به طوری که امروزه حفظ سلامت لایههای جو به خصوص اتمسفر از مهمترین پیششرطهای توسعه اقتصادی پایدار جهانی به شمار میآید
بنابراین استفاده از منابع جدید انرژی به جای منابع فسیلی الزامی است. سیستمهای جدید انرژی در آینده باید متکی به تغییرات ساختاری و بنیادی باشد که در آن منابع انرژی بدون دیاکسید کربن نظیر انرژی خورشیدی و بادی و زمین گرمایی و مواد آلی خنثی مانند انرژی بیوماس مورد استفاده قرار میگیرند. بدون تردید انرژی تجدیدپذیر با توجه به سادگی فناوریشان در مقابل فناوری انرژی هستهای از یک طرف و نیز به دلیل عدم ایجاد مشکلاتی نظیر زبالههای اتمی از طرف دیگر نقش مهمی در سیستمهای جدید انرژی در جهان ایفا میکنند. در هر حال باید اذعان کرد که در عمل عوامل متعددی به ویژه هزینه اولیه و قیمت تمام شده بالا، عدم سرمایهگذاری کافی برای بومی کردن و بهبود کارآیی تکنولوژیهای مربوطه، به حساب نیامدن هزینههای خارجی در معادلات اقتصادی، نبود سیاستهای حمایتی در سطح جهانی، منطقهای و محلی، نفوذ و توسعه انرژیهای نو را بسیار کند و محدود ساخته است. ولی پژوهشگران و صنعتگران همواره تلاش خود را جهت رفع این مشکلات مبذول میدارند.
نظر به ضرورت توسعه فناوری های تجدیدپذیر در کشور، شرکت مهندسی فکور بین الملل تهران طی چند سال اخیر فعالیت های گسترده ای در زمینه های انرژی خورشیدی، انرژی بادی و CHP در ایران و منطقه انجام داده است و در نظر دارد با بهره گیری از توانمندی متخصصین خود و تجارب جهانی، خدمات خود را در سه حوزه مشاوره و مهندسی، تامین و اجرا در کشور عزیزمان ایران ارائه نماید.